#projektVida

Kaj je #projektVida?


#projektVida | VIDA – slovenski starostnik, lačen starostnik, je projekt društva Humanitarček, s katerim želijo dvigniti pozornost javnosti in opozoriti na nujno potrebne sistemske spremembe…


#projektVida je glasbeni, družbeno odgovoren projekt, ki opozarja na pozabljene starostnike in ki odkriva njihove zgodbe. Projekt, ki združuje generacije in zvrsti… projekt, ki motivira k spremembam… ki aktivira posameznike, podjetja, starostnike, družbo… in kritizira sistem, kateri pozablja na njih.

S projektom bomo opozarjali na tihe, vdane starostnike, ki ne morejo dvigniti svojega glasu preko socialnih omrežij, ki nimajo znanja in denarja za najem odvetnikov in ki preprosto sami obsedijo ob prazni mizi. Lačni hrane, lačni bližine, lačni pozornosti. V projektu bomo z zbranimi sredstvi poskusili nahraniti vsaj nekaj starostnikov, predvsem pa želimo dvigniti pozornost javnosti in opozoriti, da nujno potrebujemo sistemske spremembe…

Ugotovili smo namreč, da starostniki nimajo glasu. Nimajo Facebook-a ali podobnih kanalov, da bi zapisali tegobe. In četudi smo tu mi, pa Up-ornik, Rdeči križ, Karitas in številna druga društva… to ne bo rešilo problema. Nenazadnje – vsak dan smo tudi sami bližje “starostništvu”.


Živimo v državi, kjer marsikateri starostnik zvečer spije par kozarcev vode ali razredčenega čaja, da prikrije lakoto…
Živimo v državi, ki dvigne pokojnine za ceno 5 paštet na teden in reče “naredili smo svoje”…
Cmok v grlu. Vsak dan, ko srečamo koga novega ali ko odpremo hladilnike, ki so prazni…

Pod mentorstvom Marjane Petek, Jožeta Brega in Manje Kosi zdaj starostniki pridno izdelujejo izdelke. Od piščalk, kvačkanih prtičkov, do malih “možicljev” za na ključe. Tako smo jim dali smisel, jih aktivirali in jim dali občutek vrednosti. Pa četudi nekateri lahko zašijejo samo očko na obesek in morata Manja in Ninna za njimi zašiti ves rob. Njihov dan je dobil smisel. V GALERIJI KREATIVNIH (Gosposka 5) pa bo Nina Šraj v novembru priredila zgornje nadstropje trgovine za vse osamljene starostnike in tudi ostale, željne druženja, da bomo v toplem, domačem okolju skupaj pletli in kvačkali šale, kape idr. Ustvarjali bomo po principu nekdo začne, drugi nadaljuje in tretji konča. Zato se nam novembra pridružite pa če tudi imate samo 5 minut časa, saj vsaka zanka šteje.

Vsakega od starostnikov, vključenih v #projektVida boste spoznali v mesecu oktobru, skozi njihove zgodbe, marsikoga tudi novembra med pletenjem ali kvačkanjem v GALERIJI KREATIVNIH. Čisto vse pa… v vecer.com in na Radio Maribor. Povedali vam bodo tudi, zakaj kakšen izdelek. In zakaj starost (marsikdaj) ni lepa v naši državi. Da se bodo njihove zgodbe slišale čim dlje, sta jim glas posodila pevka Tinkara Kovač in Amo Socialec v pesniški izvedbi. Zanimiva kombinacija, vam povemo. Poslušljiva in zelo … v srce. <3

Album #projektVida bo skupaj z izdelkom starostnikov na voljo kot t.i. “lunch pack”. Na albumu bodo že omenjeni družbeno kritični komadi, ki vam bodo dali misliti v obliki, ki je muuuulti uporabna za v avto, službo in še kam. Priložena pa bo tudi zgodba starostnika, ki je izdelal vaš izdelek. Vse skupaj bo zapakirano kot darilce in ga boste lahko podarili naprej v prihajajočem decembru. Obenem pa z nakupom v vrednosti 10€ prispevate za do 3 tople obroke.

Nakup “lunch pack-a” bo mogoč od Mednarodnega dneva prijaznosti (13.11.2019) naprej v trgovini GALERIJA KREATIVNIH, prednaročila za pakete pa sprejemamo od 1.11.2019. Na voljo bo 1000 paketkov z albumi in izdelki.

In zakaj Vida?
Vida je bila prva gospa, ki smo ji z društvom pomagali. Preminula je leta 2015. Nikoli ji nismo uspeli urediti do konca hišice. Umrla je zaradi pljučnice, ko smo jo poznali manj kot mesec.


Zdaj je čas, da smo mi njihov glas…

JEDILNIKI TREH SLOVENSKIH STAROSTNIKOV

  • Štiri paštete, tri žemlje, liter mleka, dve juhi v vrečki in en doručak s pestjo makaronov za nedeljsko kosilo.
  • Ajmoht, dve pesti riža, ena pest svedrčkov, tri paštete, trije jogurti, konzerva rib, kozarec kislih kumaric, pol kilograma kruha za en teden, v nedeljo sladkani žganci.
  • Štirje jogurti tik pred rokom, odmerjene pesti zdroba, pasulj v konzervi, ki se z vodo razredči za dva dni, pet rezin klobase in trije zdenka siri. V nedeljo špageti s paradižnikom in ribo.

Povezava do članka na vecer.com – (BRANJE) Neprostovoljna dieta starostnikov

Povezava do članka na vecer.com – #ProjektVida. Ali vidimo starejše v brezizhodni situaciji: “Pozabil sem, kako je sanjati”

Povezava do članka na mariborinfo.com – Bizarne pokojnine: Slovenski starostniki zvečer le s kozarcem mleka prekrijejo lakoto


Projekt društva Humanitarček podpramo:

Večer | Radio Maribor | Tinkara Kovač | Amo socialec | Šola umetnosti & galerija ATILEM | GALERIJA KREATIVNIH


Dodaj odgovor